De verschillende Sav & Okse tafels op een rij - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 19 Januari 2021

De verschillende Sav & Økse tafels op een rij

Er zijn genoeg opties bij De Machinekamer wanneer het gaat om het kopen van een eettafel. Maar welke kies je? In deze blog zetten we graag de verschillende Sav & Økse tafels op een rij.

Misschien ben je bij ons terecht gekomen omdat je een huis hebt gekocht die je opnieuw wilt gaan inrichten, je huidige interieur aan vernieuwing toe is of onze website toevallig voorbij kwam. Hoe dan ook; je oog is gevallen op onze massief houten tafels. Door de jaren heen hebben wij steeds meer Sav & Økse tafels mogen toevoegen aan de collectie. Waar we zijn begonnen met de twee modellen Rikke en Olger, telt onze collectie momenteel 11 verschillende modellen. Sav & Økse staat voor frisse en pure ontwerpen met een duidelijk Scandinavische oorsprong. Ranke tafels met een natuurlijke en lichte uitstraling. Door de steeds groter wordende collectie is er voor ieder wat wils, maar dit kan de keuze ook moeilijker maken. Want wat is precies het verschil tussen alle tafels? We leggen het je graag uit.Overzicht verschillende tafels

In de Sav & Okse collectie zijn er tafels met en zonder onderlijst. Een onderlijst is een houten lijst die bevestigd is aan de onderkant van het tafelblad. Meestal wordt aan de onderlijst de poten bevestigd. Er wordt vaak een onderlijst gebruikt, aangezien dit de tafel extra stevig maakt. Bij een aantal modellen is ervoor gekozen om geen gebruik te maken van een onderlijst. Om de stevigheid van het blad te behouden zijn metalen dwarsliggers aan de onderkant van het blad gefreesd. Om de vlakte in lengte richting te borgen is een spanningsregulator geplaatst om doorbuigen te voorkomen. Een groot voordeel van een tafel zonder onderlijst is dat er zonder moeite stoelen met armleuning onder kunnen.

Rechthoekige tafels

Zonder onderlijst
In de Sav & Økse tafelcollectie is onderscheid te maken in rechthoekige, ovale, ronde en uitschuifbare tafels. De Olger tafel hebben we in rechthoekig en rond en deze bevatten geen onderlijst. Verdere details van de Olger tafel zijn de ronde poten die doorlopen in het blad en de ietwat schuin geplaatste poten. Daarnaast is het tafelblad verjongd en heeft de tafel afgeronde hoeken. Olger is te bestellen met fenix toplaag, alleen vervalt dan de verjonging waardoor het tafelblad niet afloopt. 

Het volgende model is de TD4 tafel in hout. Dit model tafel is gebaseerd op een oud schooltafeltje, dit is terug te zien aan de kenmerkende passerpoot. Deze tafel heeft de voordelen van een tafel zonder onderlijst. Let er wel op dat doordat de poot aan de zijkant van de tafel zit, een extra zitplek op de kopse kant komt te vervallen. 

De TD4 tafel is ook beschikbaar met metalen poten. Dit is de enige tafel uit de Galvanitas Compass collectie, en valt dus niet onder de Sav & Okse tafels. Bij de TD4 van Galvanitas is het ook mogelijk om het tafelblad uit te laten steken over de poten, voor max. 30cm per zijde, waardoor er aan de kopse kant wel een zithoek gecreëerd wordt. De metalen poot is in de kleuren wit, okerbruin, cementgrijs en zwart te verkrijgen.

De Tomrer tafel is beschikbaar in rechthoekige en ronde vorm. Tomrer heeft veel vergelijkingen met de Olger tafel, maar toch zijn er details die de tafels net anders maken. Zo zit de verjonging van het tafbelblad bij de Tomrer aan de onderkant in plaats van de bovenkant en eindigen de poten hoekiger. Daarnaast heeft de Tomrer een aflopende hoek, die de tafel ietwat ovaal laat lijken.

De Trompet tafel is de laatste tafel zonder onderlijst en de nieuwste in ons assortiment. De naam is gebaseerd op de vorm van de poten, de ronde poten lopen uit in het tafelblad, vergelijkbaar met een trompet. Verder is het tafelblad aan de onderkant afgerond, wat de tafel een mooie curve geeft. De minimalistische, organische vorm van de tafel resulteert ook in een optisch dun tafelblad.

Verschillen houten tafels
Foto 1: Olger tafel, white wash, foto 2: Illum tafel, walnoot 

Er wordt vaak gesproken over een verjonging van het blad. Dit houdt in dat het tafelblad aan de onderkant, bovenkant of beide afloopt waardoor er een dunner uiteinde van het tafelblad ontstaat. Zo is bij de bovenstaande afbeelding te zien dat de Olger tafel zowel aan de onderkant als aan de bovenkant een verjonging heeft. De Illum heeft geen verjonging. 

Rechthoekige tafels

Met onderlijst
Vorm tot in de detail, dat is kenmerkend voor de Fjerre. Het tafelblad heeft een ronde hoekafwerking en ook de zijkanten hebben een gladde ronde afwerking. Er is veel aandacht besteed aan de vorm van de tafelpoten. Het valt niet direct op maar wie er op let zal het opvallen dat de deze uit een vijfhoek bestaat. De overgang naar de onderrand is ook prachtig en vormt één geheel. Wat ideaal is bij de uitschuifbare variant van de Fjerre; het uitschuif gedeelde zit aan de zijkant, waardoor het bij een ingeschoven tafel niet te zien is dat het een uitschuifbaar deel heeft, je ziet dus geen naad in het midden van het blad. Kies je voor de uitschuifbare variant of de standaard variant?

Ook de Gunni tafel is verkrijgbaar in standaard variant en uitschuifbare variant en staat bekend als de eettafel met scherpe lijnen. Door dit scherpe ontwerp  is hij minder rond dan andere Sav & Økse tafels. Dit geeft Gunni een stevige uitstraling en staat er een wat massievere tafel in de eethoek te pronken. Ook bij deu uitschuifbare variant van deze tafel zit het uitschuif gedeelde aan de zijkant, waardoor het bij een ingeschoven tafel niet te zien is dat het een uitschuifbaar deel heeft, je ziet dus geen naad in het midden van het blad.

De Illum is net als de Gunni een tafel zonder rondingen. Iets wat de tafel stevig laat lijken, maar niet zwaar oogt. De tafelpoten zijn vierkant en lopen taps toe. De poten zijn iets schuin geplaatst, waardoor de stevigheid benadrukt wordt.

Een van de eerste modellen in de Sav & Økse collectie was de Rikke tafel, deze is er dan ook zowel met als zonder uitschuifblad. Rikke heeft als enige Sav & Økse tafel zijn poten direct aan de buitenkant van het blad. Dit laat de tafel ruimer lijken en er kan meer ruimte tussen de poten benut worden, wat bij een compactere afmeting goed uitkomt. De Rikke is een tafel waarbij design en functionaliteit goed samen gaat. Deze massief houten tafel heeft ronde vormen en een lichte uitstraling.

De Samt tafel is het model tafel met de meeste opties, zo is Samt er in rechthoekige variant, rechthoekig uitschuifbaar, ovaal en rond. Al deze opties hebben dezelfde kenmerken, zo heeft het tafelblad ronde hoeken en een verjonging aan zowel boven als onderkant. Ook staan de poten schuiner geplaatst dan bij vergelijkbare modellen, wat de Samt een lichte en speels karakter geeft. Door de vierkante poten heeft de Samt een sterke uitstraling, maar oogt hij licht door het aflopende blad. De uitschuifbare variant schuift uit vanuit het midden, waardoor er een spleet in het midden zichtbaar is bij een ingeschoven tafel. De ovale tafel is een prachtig pronkstuk voor in de woonkamer, maar komt wel het beste uit bij een afmeting vanaf 240 cm. Dit komt doordat de poten ver naar binnen staan, waardoor er bij een kleinere afmeting niet veel zitplekken te creëren zijn.

Verschillen houten tafels
Foto: Nonne tafel, uitschuifbaar, eiken, stoelen: Buisert buisframe stoel, kruk: Studio BE kruk

Ronde tafels

Naast de ronde versie van de Samt tafel zijn er nog twee andere ronde tafels in de Sav & Økse collectie.

De Volante is een erg elegante ronde tafel met haar kenmerkende poot. De tafel heeft een centrale poot van massief hout. Dit komt erg voordelig uit bij een ronde tafel, aangezien er dan geen tafelpoten in de weg kunnen zitten. Volante beschikt over een tafelblad met aflopende rand wat de tafel een elegante uitstraling geeft. Een fenix toplaag is bij de Volante ook mogelijk, hierbij wordt een houten rand behouden. 

Last but not least; de Nonne. Nonne is onze enige ronde uitschuifbare tafel en heeft haar eigen kenmerken. Het tafelblad heeft een verjonging aan de onderzijde van het blad en een vlak bovenblad. Vanuit het midden van het blad kan een extra blad van 50 of 60 cm tussen worden geschoven, waardoor je extra zitplekken creëert, aan een uitgeschoven tafel kunnen 6 tot 8 personen zitten. De poten van de Nonne zijn schuingeplaatst en hebben afgeronde hoeken.

Alle informatie op een rij 

In onderstaande tabel is te zien welke tafels er in welke (minimale en maximale) afmetingen zijn. Op deze manier wordt er hopelijk al een stuk meer duidelijk over welke tafel het beste in jouw interieur past. Ook kenmerken we met deze tabel welke tafels een bijpassend eetkamerbankje heeft, welke uitschuif mogelijkheden er zijn en of het model tafel te bestellen is met fenix toplaag. 

Schema verschillende tafels Sav & Okse

Voor welke tafel kies jij?

Hopelijk heb je op deze manier een beter beeld van welke tafel goed in jouw interieur zou passen en of je voorkeur uitgaat naar een tafel zonder lijst, een ronde tafel of toch een uitschuifbare tafel. Al onze tafels kunnen besteld worden in beuken, eiken of walnoot hout. Toch op zoek naar een andere uitstraling dan hout? Dan is een Fenix blad een goede optie! In deze blog lees je meer over de verschillende opties wat betreft afwerking. De Sav & Økse tafels zijn in verschillende maten te bestellen waardoor ze in elk interieur zullen passen. Zit jouw gewenste maat er niet bij? Neem dan contact met ons op om samen te kijken naar de mogelijkheden!

Ben je er nog niet helemaal over uit tafel je het meeste aanspreekt? Kom vooral eens kijken naar de verschillende opties in een van onze showrooms, wanneer dit weer kan. Tot die tijd helpen we je graag bij je keuze voor een Sav & Økse tafel via e-mail, chat of telefoon!

Recent posts