5x tijdloze favorieten van De Machinekamer - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 16 November 2023

5x tijdloze favorieten van De Machinekamer

Ontdek tijdloos design en creëer jouw eigen 'hipstoric home'. Leer iconische ontwerpers kennen en transformeer je interieur. Lees verder voor de perfecte mix tussen vintage en modern design.

Social media, zoals Pinterest, staan er vol mee: hippe eclectische interieurs waarin vintage meubels en retro remakes gecombineerd worden met moderne elementen. Een terugkerende trend die stylisten sinds kort onder de noemer ‘Hipstoric Home’ en 'Newstalgia' presenteren.

Een combinatie van hip en historic dus, waar de vintage design collectie van De Machinekamer naadloos op aansluit. Bij ons vind je namelijk niet alleen nieuw design, maar ook designklassiekers van toonaangevende en bekende ontwerpers. Maar met welke klassieker steel je echt de show? Wij delen een aantal van onze tijdloze favorieten.

1. Eigenwijs Scandinavisch
Scandinaviërs zijn op het gebied van kunst en design altijd eigenwijs geweest. Waar veel landen tijdens de industriële revolutie meegingen in de massaproductie van meubels, bleven zij voor een groot deel trouw aan hun ambachten. Scandinavisch design kenmerkt zich dan ook door hoog vakmanschap en functionele ontwerpen. Dat wil niet zeggen dat de ontwerpen niet mooi zijn. Integendeel. De organische vormen en natuurlijke houten materialen zoals eiken, teak of palissanderhout voegen warmte toe aan het interieur en zijn vaak heel goed te combineren met moderne meubelen.

Een greep uit onze all-time favoriete Scandinavische designers: Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Verner Panton, Hans Wegner, Niels Otto Møller en Fin Juhl.   

2. Amerikaanse massa
Waar Scandinavisch design zich kenmerkt door veelal traditionele ambachten, staan massaproductie, reclame en marketing centraal in de wereld van Amerikaans design. Zo werden onder meer de fiberglass ontwerpen van Charles & Ray Eames zeer populair bij een groot publiek doordat deze zeer geschikt waren voor massaproductie. Met de komst van Europese ontwerpers als Ludwig Mies van der Rohe en baanbrekende tentoonstellingen van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York stond Amerikaans design vanaf de jaren ’30 voorgoed op de kaart.

Zeer bekende Amerikaanse ontwerpers zijn onder meer: Charles en Ray Eames, George Nelson, Ludwig Mies van der Rohe, Harry Bertoia, Eero Saarinen, Isamu Noguchi, Florence Knoll en Marcel Breuer.     

vintage design meubels
Eames DSR stoelen met fiberglass kuip - Pierre Paulin Orange Slice fauteuil

3. Mooi Italiaans
Italië is naast koploper in de mode bekend om zijn mooie interieurdesigns. Het Italiaanse industriële design ontwikkelde zich vooral na de Tweede Wereldoorlog. Naast prachtige architectuur, lampen en huishoudelijke apparaten produceerden Italiaanse ontwerpers in deze periode ook mooie en functionele meubels, waarbij veel nieuwe materialen werden geïntroduceerd als marmer en kunststof.

Bij De Machinekamer vind je regelmatig originele Italiaanse designs van onder meer: Joe Colombo, Osvaldo Borsani, Vico Magistretti of Mario Bellini. Of kijk eens bij merken als Cassina, B&B Italia, Artemide, Flos of Kartell.     

4. Franse elegantie
Net als in Italië vormen kunst en mode in Frankrijk een belangrijke voedingsbodem voor elegant en creatief meubeldesign. Het land van de Art Déco produceerde lange tijd prachtig handgemaakte meubelen. Pas later begon een nieuwe generatie ontwerpers te experimenteren met nieuwe materialen (zoals staal). Ook vandaag de dag levert Frankrijk toonaangevende designs van grote namen als bijvoorbeeld Philippe Starck.

Nog steeds erg populair zijn de design meubels van Pierre Paulin (Artifort), Charlotte Perriand, Eileen Gray, Le Corbusier, Jean Prouvé, Philippe Starck en Michel Ducaroy (Ligne Roset).

5. ‘Dutch’ design
Wie denkt dat belangrijke designers zich alleen buiten de grenzen van Nederland bevonden, heeft het mis. Ook ons eigen kikkerlandje heeft behoorlijk wat klassiekers op zijn naam staan. De kunst- en designstroming de Stijl (jaren ‘20) biedt ontwerpers zoals Gerrit Rietveld een platform. En met de komst van de Stichting Goed Wonen in de jaren ’50 worden er veel innovatieve meubels geïntroduceerd van onder meer Spectrum, Artifort en Pastoe. Ontwerpers als Gispen en De Wit laten zich op hun beurt inspireren door de Bauhaus-stijl. Bij De Machinekamer vind je – naast onze nieuwe De Purmer en Elsene - nog steeds met regelmaat hun vintage buisframe stoelen.

Bekende Nederlandse designers: Martin Visser, Cees Braakman, De Wit, Gispen, Rietveld, het merk Artifort, Cordemeyer en Pastoe.

Meer weten?
Ben je geïnspireerd geraakt door deze tijdloze designfavorieten en wil je meer weten over onze vintage meubelcollectie om een 'newstalgia interieur' te creëren? Onze verkoopadviseurs in de showrooms kunnen je er meer over vertellen. Laat het ons weten als je een vintage item wil bekijken. Wil je een designklassieker aanbieden? Dat kan ook! Klik hier voor meer informatie over meubelinkoop.

Recent posts