Houten tafels: welke afwerking kies je? - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 05 Januari 2021

Houten tafels: welke afwerking kies je?

Bij een houten tafel zijn verschillende afwerkingen mogelijk. Maar welke kies je? In dit artikel zetten we de verschillende afwerkingen van de Sav & Økse tafels op een rij!

De Sav & Økse tafels zijn er, naast verschillende houtsoorten, ook in verschillende afwerkingen. Soms kan het lastig zijn op te bepalen welke afwerking het beste bij je wensen past. Hierbij zetten wij de verschillende afwerking, inclusief de voor- en nadelen, voor je op een rij.

afwerking houten tafel

Bij een houten tafel zijn er twee opties wanneer het gaat om de afwerking van het hout, zo is er te kiezen tussen een geoliede tafel, of een mat gelakte tafel. Naast de keuze voor een massief houten blad, kun je ook gaan voor een gekleurde Fenix toplaag.

Geoliede tafel

Bij een geoliede tafel kies je voor een tafel met de meest natuurlijke look, maar wel met een gebruiksaanwijzing. Om de tafel als nieuw te houden, is het nodig om de tafel 1 á 2 keer per jaar een opfrisbeurt te geven. Door een geoliede tafel 1 á 2 keer per jaar licht te schuren en in de olie te zetten, blijft je tafel als nieuw. Om dit jaarlijks terugkerend klusje makkelijker te maken, bieden wij een onderhoudssetje aan op onze website. Hier zit alles in wat je nodig hebt om de tafel te onderhouden.

Een geoliede tafel is gevoeliger voor vocht en warmte, dan een gelakte tafel. Dit omdat de olie in het hout trekt en lak meer een laagje over het hout vormt. Wij raden aan om altijd een onderzetter te gebruiken als je een glas, beker, pan e.d. op tafel zet. Mocht het toch gebeuren dat je een nat glas op tafel zet en er ontstaat een kring, dan is dit gemakkelijk op te lossen. Door de tafel plaatselijk te schuren en opnieuw te oliën, je hoeft dus niet heel de tafel te behandelen.

Wil je voor een tafel met een natuurlijke uitstraling gaan, en ben je het gewend om een tafelkleed/onderzetters te gebruiken? Dan is een geoliede tafel een goede keuze!

Mat gelakte tafel

Een gelakte tafel heeft ook zijn voor- en nadelen. Zo is een gelakte tafel makkelijker in gebruik en kan deze beter tegen vocht. Wanneer er toch iets gebeurt waarbij een gelakte tafel vlekken/ krassen krijgt, is dit minder makkelijk zelf op te lossen. Waarbij bij een geoliede tafel de olie in de tafel trekt, blijft lak op de tafel liggen. Hierdoor wordt er een glad tafelblad gecreëerd. Een gelakte tafel vereist verder geen onderhoud, maar heeft een minder natuurlijke uitstraling door de matte lak.

Ga je graag voor een makkelijk te onderhouden tafel? Kies dan voor een gelakte tafel!

houten tafel met fenix blad

Houten tafel met een Fenix blad

De meeste tafels uit de Sav & Økse collectie kunnen we ook maken met een Fenix toplaag op het tafelblad. Met een Fenix toplaag geef je je tafelblad kleur en is zeer gebruiksvriendelijk. De voordelen op een rijtje:

- Antibacterieel/hygiënisch: makkelijk af te nemen
- Je ziet geen vingerafdrukken op de tafel
- Zacht oppervlakte: soft touch
- Extreem matte look
- Niet statisch
- Zelf herstellend vermogen: kleine krassen zijn makkelijk weg te poetsen met een wonderspons

Een Fenix tafel dient regelmatig schoon gemaakt te worden, maar vergt geen speciaal onderhoud: een doek met warm water en/of licht schoonmaakmiddel is voldoende. Mocht er een vlek ontstaan op de tafel, neem dan vooral hier een kijkje. De Sav & Økse tafels zijn beschikbaar in vijf standaard kleuren Fenix, deze kleuren zijn wit (0032), leemgrijs (0717), grijs (0718), basaltgrijs (0724) en zwart (0720).

kleuren fenix

Bij een Fenix tafel wordt het blad voorzien van een Fenix laag, waarbij de poten en de rand van de tafel van hout blijven. Hierdoor zijn er dus verschillende opties te maken qua houtsoort, kies je voor beuken, eiken of walnoot? Dit kan allemaal in combinatie met de gekozen kleur Fenix blad waardoor er een unieke tafel ontstaat.

Ben je er nog niet helemaal over uit welke hout afwerking of Fenix kleur je het meeste aanspreekt? Kom vooral eens kijken naar de verschillende opties in een van onze showrooms!

Recent posts