Tips voor het kiezen van de juiste eetkamerset - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 17 Mei 2022

De juiste eetkamerset kiezen

Op zoek naar een nieuwe eetkamerset? De opties zijn eindeloos. We leggen je uit welke combinaties goed werken, en wat je beter kunt vermijden.

Onze collectie bestaat uit verschillende tafelmodellen en eetkamerstoelen. De ene combinatie is meer passend dan de ander. Zo passen er onder sommige tafels geen eetkamerstoel met armleuning. Ook is de ruimte waar de eetkamerset komt te staan belangrijk om in je achterhoofd te houden. Heeft de ruimte een houten vloer? Dan is het wellicht fijn om de houtlook te doorbreken met een tafel met stalen poten, of een tafel met een fenix toplaag.

Tafel met of zonder onderrand?

Verschillende modellen hebben een onderrand, zoals onze Rikke tafel. Dit maakt het model uniek en geeft het model een stevige uitstraling. Helaas passen veel stoelen met armleuningen niet onder de tafel. Modellen zoals de Fjerre tafel, Gunni tafel en Samt collectie hebben tevens een onderrand. Deze zit iets meer naar binnen geplaatst. Bij deze tafels zijn stoelen zonder armleuning dus aan te raden, zoals de Dykmeyer Purmer stoel of de eikenhouten Enni stoel.

Modellen zoals Tomrer of Trompet hebben geen onderrand. Dit zorgt voor een slank blad wat de tafel een licht en zachte uitstraling geeft. Voor de stevigheid zijn er metalen dwarsliggers in het tafelblad gefreesd. Ook is er gebruik gemaakt van een spanningsregelaar, zodat de tafel ook zonder onderrand niet doorbuigt. Doordat er meer ruimte is onder het blad, zijn tafels zonder onderrand uitermate geschikt voor stoelen met armleuningen. Denk bijvoorbeeld aan de Galvanitas schoolstoelen met armleuningen, zowel verkrijgbaar met gestoffeerde zitting (en rugleuning) als geheel in hout. Of ga voor een Scandinavische look met een houten tafel een houten stoelen, zoals de Edske stoelen, die verkrijgbaar zijn in geheel hout of met gestoffeerde zitting.

houten eetkamerset sav & økse

Breek het houtgebruik met een fenix toplaag of metalen tafelpoten

Bij de Sav & Okse tafels is er keuze tussen verschillende houtsoorten en afwerkingen. Naast massief houten tafels van beuken-, eiken- of walnoothout is er ook een optie voor een fenix blad. In een eerdere blog beschreven wij het de verschillende afwerkingen en de voor- en nadelen die deze met zich meebrengen. Buiten dat fenix verschillende gebruiksvoordelen heeft, heeft dit de tafel ook een geheel andere uitstraling. Dit kan goed werken wanneer er al meerdere houtsoorten worden gebruikt in ruimte. Door gebruik te maken van een ander materiaal, breekt dit de hout uitstraling. 

De TD4 tafel met metalen poten is uitermate geschikt wanneer er in de ruimte veel gebruik is gemaakt van houten meubels en/of een houten vloer. De metalen poten breken dit en zorgen voor een ander materiaal in de ruimte. Daarbij heeft de TD4 tafel geen onderrand, wat ervoor zorgt dat eetkamerstoelen met armleuningen alle ruimte hebben. 

Passen mijn stoelen bij het formaat van de tafel?

Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel stoelen er tussen een tafel passen. Dit is ook niet zo gek, aangezien dit bij vrijwel elke tafel anders is. Waar je wel rekening mee kan houden, is om per stoel de breedte van de stoel + minimaal 10 cm aan te houden. Zo heb je voldoende tussenruimte om fijn aan te kunnen schuiven. Op de productpagina van de tafels is onder de 'technische documenten' het bestand te vinden waar de afmetingen vermeld staan. Op dit bestand wordt aangegeven hoe hoog de tafel is en hoeveel ruimte er overblijft tussen de poten. Handig om te raadplegen dus!

Heb je aan de hand van deze informatie vragen? Je kunt ons bereiken via de chat, telefoon of email. Langskomen in een van onze showrooms is natuurlijk ook mogelijk! Twijfel je aan welke combinaties je goed doet? Sinds kort geven wij interieuradvies. Wij denken graag met je mee!

Recent posts