Blog - De Machinekamer 15 jaar! - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 10 September 2021

De Machinekamer 15 jaar!

Dubbel feest bij De Machinekamer, want niet alleen is de showroom in Utrecht alweer een jaar open, we vieren in oktober ook het 15-jarig bestaan van het bedrijf. Tijd voor een kleine terugblik.

Het is alweer 15 jaar geleden, 12 september 2006, de officiële start van De Machinekamer. In dat jaar kochten vrienden Rick en Olger hun eerste partij buisframe stoelen en knapten deze op. Ze gingen als warme broodjes over de toonbank. De verzameling buisframe stoelen werd al snel aangevuld met vintage design vondsten uit de jaren '30 t/m '80. Na een vakantie in Noorwegen kwamen ze terug met een auto vol meubels. Liefde voor Scandinavisch design was vanaf dat moment een feit. De passie voor design meubels en plezier in het opknappen is nooit meer weggegaan. Van een hobby was al snel geen sprake meer. 

De eerste jaren werd er vanuit huis gewerkt maar op een gegeven moment werd het toch echt tijd voor een eigen werkplaats/winkel. Deze werd gevonden in de oude machinekamer van een agrarisch bedrijf. Met het bordje 'Machinekamer' nog op de deur was de naam snel bedacht.

Westfriese roots

Ook de oude Machinekamer barstte al snel uit zijn voegen. Rick en Olger verplaatsen de inboedel naar hun eerste showroom in Wognum. Al snel begon deze steeds voller te raken en werd de vraag uit de randstad steeds groter om die kant op te verhuizen. 

de machinekamer wognum

De Machinekamer in Zaandam

In 2012 vonden Rick en Olger een nieuwe ruimte in de oude bedrijfsgarage van de Bruynzeel fabriek in Zaandam. Het industriële gebouw is na een grondige verbouwing -zonder de oude sfeer te verliezen- de ideale plek voor de meubels. De 'lockdown' in 2020 was het ideale moment om deze winkel van binnen eens om te gooien. Waar er eerst een duidelijke splitsing was tussen vintage en nieuw design, staan nieuw en vintage nu naast elkaar. 

de machinekamer zaandam

Op naar Utrecht

In 2020 werd het tijd voor een tweede winkel. Het oog viel op een winkelpand in Utrecht, eentje uit de jaren '60 die flink onder handen genomen moest worden. Na flink wat slopen, breken en hakken, maakten de systeemplafonds plaats voor het herstelde originele zaagtanddak. Na de sloop was het tijd om te timmeren en schilderen om er weer wat moois van te maken.

dm utrecht verbouwing

Van het hokkerige winkelpand met tussenwandjes, vloerbedekking en systeemplafond is niks meer te zien. Terug in zijn oude glorie is het een lichte showroom van 650 m² geworden, gelegen op de meubelboulevard van Utrecht. 

de machinekamer utrecht

Op 11 september 2020 opende De Machinekamer Utrecht haar deuren. Ook in deze showroom staat een verrassende verzameling vintage design uit de jaren '60 tot de 00's, van bekende ontwerpers. Ook is alle ruimte voor de uitgebreide eigen collectie, van de labels Sav & Økse, Galvanitas Compass Collection, Tubax en Dykmeyer

Dit was de afgelopen 15 jaar. We kijken vooruit naar nog vele jaren! Jaren om unieke meubels te ontwerpen, vintage parels te vinden, een nieuw thuis te mogen helpen en woonkamers te mogen vullen met unieke ontwerpen. 

Kom je binnenkort ook langs in één van de showrooms? Hier vind je meer informatie en de openingstijden. Bij beide winkels is er gratis parkeermogelijkheid voor de deur. Tot snel!

Recent posts