Hoe kies je een barkruk voor je kookeiland? - De Machinekamer

DE MACHINEKAMER . 10 Juli 2023

Hoe kies je een barkruk voor je kookeiland?

Hoe kies je een passende barkruk? Welke hoogte, breedte, vorm en combinatie van materialen zijn het meest geschikt voor jouw bar? Je leest het in deze blog.

Steeds meer mensen kiezen voor het plaatsen van een bar of kookeiland aan de keuken. Dat snappen wij heel goed. Een bar creëert namelijk extra gezelligheid. Maar hoe kies je hiervoor een bijpassende barkruk? Welke hoogte, breedte, vorm en combinatie van materialen zijn het meest geschikt voor jouw bar? We leggen het je uit in dit artikel.

In de collectie van De Machinekamer vind je verschillende Scandinavische, industriële en vintage barkrukken. Waaronder onze industriële Galvanitas S17 en de houten Sav & Økse designs zoals de Olger, Edske, Silja en Junni. Wij leggen uit hoe je hieruit de meest praktische en stijlvolle keuze kunt maken.

1. De hoogte – een counter barkruk of een barkruk?
In de collectie van De Machinekamer vind je krukken met verschillende zithoogtes; onze counter barkruk van 65 cm en de barkruk van 80 cm. De keuze tussen beide kan lastig zijn. Een ding is hierin leidend; er moet genoeg beenruimte overblijven om comfortabel te kunnen zitten. Klinkt logisch, maar hoe kom je hierachter?

De beenruimte die je nodig hebt is ongeveer 30 cm. Dit is de ruimte tussen de onderkant van het keukenblad en de bovenkant van de kruk. Bij de meest gangbare keukenhoogtes van ongeveer 95 cm is een counter barkruk van 65 cm dus het meest geschikt. Voor een hogere counter of bar is een barkruk van 80 cm een betere keuze. Informatie over de hoogte van onze barkrukken vind je in onze productinformatie, bijvoorbeeld van de Silja kruk.

eikenhouten-barkruk-kookeiland
Links: counter barkruk Silja, rechts: counter barkruk Olger. Eikenhouten kookeiland krukken uit de Sav & Økse collectie.

2. De breedte – Een smalle of brede barkruk?
Om te bepalen hoeveel barkrukken er aan jouw kookeiland passen neem je de lengte van de bar als uitgangspunt. Voor een kookeiland kruk reken je ongeveer 60 cm. Voor bredere krukken zoals bijvoorbeeld onze Edske met armleuning of Silja barkruk is het verstandig 80 cm per kruk te rekenen. Met deze afmetingen zorg je ervoor dat er voldoende tussenruimte ontstaat om naast elkaar te zitten. Aan een bar tussen de 120-160 cm kun je dus twee barkrukken plaatsen.

3. Comfort – Een kruk met leuning of gestoffeerde zit?
Wordt jouw keukenbar veelvuldig gebruikt om aan te eten of borrelen? Dan kan het fijn zijn een kruk te kiezen met meer comfort. Kies dan voor een barstoel met een gestoffeerde zit of met een rugleuning, zoals bijvoorbeeld de Junni counter barstoel.

Een kookeiland stoel zoals onze Edske counter barstoel heeft zowel een rug- als armleuning. De stof en kleur van de zitting kun je zelf uitkiezen. Hetzelfde geldt voor de S17 barstoel. Het onderstel de S17 is bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren.

counter-barstoel-kookeiland
Links: counter barstoelen Edske en Junni, rechts: S17 counter barstoel (foto, interieurontwerp en realisatie: @studioreverie)

4. De look – Scandinavisch hout, industrieel staal of vintage?
De kasten, het blad en de vloer bepalen grotendeels de look & feel van je keuken. Toch kan een barkruk zorgen voor de perfecte finishing touch. Zit er veel staal of steen (zoals bijvoorbeeld marmer) in de keuken, dan kan het mooi zijn om houten elementen toe te voegen. Hiermee geef je het geheel meer warmte. Onze Sav & Økse collectie biedt onder meer de Olger barkruk in walnoot, eiken (whitewash) of beuken. Andersom biedt een keuken met een licht kleurenpalet of veel hout kans om een fellere accentkleur toe te passen. Kies dan bijvoorbeeld voor onze Galvanitas S17 barstoel of een van onze vintage of jong design items. Stapelbare barstoel Lizitte is een basis optie, zonder overbodige poespas. Onze collectie krukken vind je hier.

Welke kruk kies jij voor aan je kookeiland?
Opties zijn er genoeg; onze collectie krukken bevat voor ieder wat wils. De houten barkrukken zijn daarbij vaak ook nog verkrijgbaar in diverse houtsoorten/kleuren. Bij de houten barstoelen behoort een gestoffeerde zitting ook tot de mogelijkheden. We zetten De Machinekamer krukken voor aan het kookeiland nog even op een rij:

Counter barkruk (zithoogte 65 cm):
- Silja
- Olger

Counter barstoel (zithoogte 65 cm):
- Galvanitas S17
- Junni
- Edske

Barkruk (zithoogte 80 cm):
- Silja
- Olger

Barstoel (zithoogte 80 cm):
- Galvanitas S17
- Junni
- Lizitte

Heb je aan de hand van deze informatie vragen? Je kunt ons bereiken via de chat, telefoon of e-mail. Langskomen in een van onze showrooms is natuurlijk ook mogelijk! Twijfel je aan welke combinaties je goed doet? Sinds kort geven wij interieuradvies. Wij denken graag met je mee!

Recent posts